Moderne tuin - Kortenberg

Deze jonge moderne tuin in Kortenberg kijkt uit op een groen landschap. De landschaps- en tuinarchitect / tuinaannemer maakte gebruik van de diepte van de tuin om het zicht op het achterliggende landschap te versterken. De tuin wordt verbonden met het cultuurlandschap door de integratie van een moderne boomgaard met variëteiten van Juglans regia (notenboom), Prunus avium (kers) en Pyrus communis (peer). Groenblijvende Quercus ilex (steeneik) op rij geplaatst leiden het zichtveld naar de boomgaard en achterliggend landschap. Ze zullen tevens zorgen voor visuele buffering naar de buren. Het gevoel van een bloemenweide werd nagebootst met de siergrassen Pennisetum alopecuroides 'Hameln' en Stipa tenuissima in combinatie met vaste planten als Verbena bonariensis, Gaura lindheimeri,  Salvia nemorosa, Echinacea purpurea en Sedum- en Geraniumvariëteiten. 

Een meerstammige Parrotia persica (Perzisch ijzerhout) en een solitaire Cercis chinensis 'Avondale' (Chinese judasboom) geven hoogte en reliëf aan de voortuin en zorgen vroeg in het jaar voor kleur. Parrotia persica kondigt de lente aan met zijn rode bloemkleur in februari-maart en Cercis chinensis 'Avondale' neemt het over met violet roze bloem in april-mei. Later in het jaar vertonen beiden een uitgesproken herstkleur. Als groenblijvende structuurbrenger in de voortuin werd de Japanse hulst Ilex crenata 'Dark Green' gebruikt. 

Parrotia persica (Perzisch ijzerhout)

Vaak als meerstammige boom gekweekt maar ook als hoogstamboom een zeer waardevolle toevoeging in de tuin. Geschikt ook voor de kleinere tuin of de voortuin want hij zal zelden groter worden dan 10m. Parrotia perscia 'Vanessa' heeft daarenboven ook een meer opwaartse groei wat hem uitermate geschikt maakt voor kleinere plaatsen. Als meerstammige is Parrotia persica gewild voor zijn mooie grillige takkenstructuur. Hij bloeit vrij onopvallend voor het uitlopen van het blad maar de felrode helmknoppen zijn vooral op latere leeftijd goed te zien. Een bijzondere sierwaarde is ook de mooie herfstverkleuring in goudgeel, oranjerood tot paars.